Feed

Feed

News

Η Ogilvy κάνει ντοκιμαντέρ μία από τις πιο ξεχωριστές δράσεις της Eurobank για το δημογραφικό.

17/05/2024
Αθήνα, 15/04/24 – Φέτος, η Eurobank συμπληρώνει 3 χρόνια σημαντικών δράσεων για το ζήτημα του...
Read More
News

3Bit x Ogilvy: Τρως Σκάλωμα. Τρως Σκάλωμα. Τρως Σκάλωμα.

29/04/2024
Ή αλλιώς: Καινούργια καμπάνια 3Bit! Καινούργια καμπάνια 3Bit! Καινούργια καμπάνια 3Bit! Αθήνα, 29/...
Read More
News

Νέα καμπάνια της MSD από την Ogilvy για τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV

23/04/2024
Αθήνα, 15/4/24 – Όταν μιλάμε για το μέλλον των παιδιών, όλοι βάζουμε τα δυνατά μας για να το...
Read More
News

Μα πόσα «καλά» χωράνε στη νέα επικοινωνία της Ogilvy για την ΑΒ Βασιλόπουλος;

18/04/2024
Αθήνα, 17/4/24 – Τόσο διαλεχτά είναι τα αποκλειστικά προϊόντα ΑΒ , τόσο λαχταριστά, τόσο, τόσο και...
Read More
News

Σε αντικατάσταση των εταιρικών οχημάτων με plug-in και ηλεκτρικά έχει προχωρήσει η Ogilvy Greece

17/04/2024
Αθήνα, 17/04/2024 - H Ogilvy Greece δημιουργεί έναν νέο «πράσινο» στόλο οχημάτων, αντικαθιστώντας,...
Read More
News

Η Αγγελική Κορνελάτου στο jury των Cannes Lions

16/04/2024
Στην κριτική επιτροπή της ενότητας Industry Craft Αθήνα, 16/4/24 – Η Αγγελική Κορνελάτου ,...
Read More
News

Από την Ogilvy, το video για το σχολικό bullying που συγκλονίζει.

10/04/2024
Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο για την καταπολέμηση του σχολικού bullying με κεντρικό μήνυμα “...
Read More
News

Τα νεαρά λιοντάρια της Ogilvy κέρδισαν σε κάθε κατηγορία

02/04/2024
Με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνουμε τη νίκη πέντε νεαρών δημιουργικών της Ogilvy στα φετινά βραβεία...
Read More
News

Ogilvy και ΑΒ κάνουν τις τιμές να «πέφτουν»… κυριολεκτικά.

29/03/2024
Αθήνα, 29/3/24 – Όταν ακούμε ότι τα ΑΒ φέρνουν νέα, περιμένουμε πάντα κάτι καλό. Όταν αυτά τα νέα...
Read More
News

Ogilvy: Τη νέα καμπάνια της COSMOTE, ορκιζόμαστε ότι την κάναμε μόνοι μας.

27/03/2024
Και όχι «μόνοι μας» σαν κάποιους άλλους... Αθήνα, 27/03/24 – Στη νέα μας ταινία για την...
Read More

The power of data: from managing customers to building impactful relationships

Thursday 14 September, 2023
by Nikolaos Tsakonas

Ο David Ogilvy, ως γνωστόν, είχε πει πολλά σοφά quotes τα οποία και έχουν μείνει στην ιστορία της διαφήμισης. Ένα από αυτά ήταν το εξής: “Direct response is my first love. Later it became my secret weapon!

Το χτίσιμο μίας απευθείας (direct) σχέσης με τον καταναλωτή ήταν ανέκαθεν ένα σημαντικό ζητούμενο στην Επικοινωνία. Για μία εταιρία, το να συγκεντρώνει τα δεδομένα ενός πελάτη και να γνωρίζει εις βάθος ποιος είναι, αποτελεί πολύτιμη πληροφορία.  Υπάρχουν μάλιστα αρκετές έρευνες (όπως της Gartner, της Salesforce, της Forrester, κ.α.), οι οποίες αποδεικνύουν ότι οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται σωστά τα data, φροντίζοντας να χτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες τους, καταφέρνουν να έχουν αυξημένα έσοδα κατά το διπλάσιο, συγκριτικά με τις εταιρίες που δεν το πράττουν.

Είναι μία διαδικασία σχετικά πιο εύκολη για τους retailers, τις αεροπορικές εταιρίες, τις τράπεζες και τα ξενοδοχεία καθώς συνδέονται με τον τελικό αγοραστή/ πελάτη, αλλά όχι τόσο για μάρκες που ανήκουν στην κατηγορία Consumer Packaged Goods (CPGs), οι οποίες συνήθως πωλούν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων.

Ωστόσο, μία σύγχρονη μάρκα, σε όποια κατηγορία καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών και εάν ανήκει, θεωρώ ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να διαθέτει μία καλά μελετημένη και ασφαλή διαδικασία συλλογής και ενεργοποίησης των δεδομένων των πελατών της (data strategy). Θα έλεγα πως, εάν δεν το πράττει, είναι μία μεγάλη χαμένη ευκαιρία να χτίσει σχέσεις ουσίας και εμπιστοσύνης μαζί τους. Και ενώ επενδύει media για να επικοινωνήσει με τους υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες, είναι κρίμα να μην έχει σχεδιάσει μία διαδικασία 1st party data collection, που στην συνέχεια θα της δώσει την δυνατότητα για πιο στοχευμένη επικοινωνία και χωρίς να απαιτείται απαραιτήτως κάθε φορά κάποιο media investment.

Εάν λοιπόν, μπείτε στην διαδικασία να σχεδιάσετε την Data & CRM στρατηγική σας θα σας πρότεινα να προσέξει τα παρακάτω σημεία:

Α. Value Exchange

Στην διαδικασία συλλογής των data θα πρέπει να τηρείται ένας πολύ σημαντικός κανόνας, το Α και το Ω στην στρατηγική μας: Θα πρέπει να σχεδιάσουμε την προσέγγισή μας ΟΧΙ βάσει του τι θα προσφέρουμε στους πελάτες μας για να μας δώσουν τα δεδομένα τους (πχ. διαγωνισμούς, κουπόνια, πόντους) αλλά τι ΑΞΙΑ θα δημιουργήσουμε για αυτούς, έχοντας πρόσβαση στα συγκεκριμένα δεδομένα! Το λεγόμενο value exchange, η βάση του οποίου είναι η εμπιστοσύνη όπου ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται ότι τα στοιχεία που δίνει θα του επιστρέψουν αξία.

Για παράδειγμα, τα στοιχεία που δεχόμαστε να συγκρατεί η εφαρμογή Nike Run όταν τρέχουμε (pace, location, distance, elevation, heart rate) το κάνουμε διότι ξέρουμε ότι για «αντάλλαγμα» θα μας προτείνει βελτιώσεις στα τρεξίματά μας. Πιθανά, θα χρησιμοποιήσει αυτά τα στοιχεία και για να μάς θυμίσει ότι πρέπει να αλλάξουμε τα παπούτσια μας, αλλά στο πλαίσιο του παραπάνω value exchange και σχέσης εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί, μία τέτοια transactional λογική δεν θα την εκλάβουμε αρνητικά.

 

Β. Trust

Πώς όμως χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης; Χτίζεται όταν μία μάρκα ή εταιρία ενδιαφέρεται να κατανοήσει εις βάθος τον πελάτη της και να καταλάβει πώς αυτός σκέφτεται, ποια είναι τα ενδιαφέροντά του και οι προσδοκίες του. Να τον μελετήσει, δηλαδή, και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Άρα, είναι θεμελιώδες να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, όπου η άντληση των δεδομένων τους γίνεται με ενσυναίσθηση και δεν πραγματοποιείται μόνο για εμπορικούς σκοπούς.

Έτσι, διαμορφώνεται μία αμφίδρομη σχέση, η οποία δημιουργεί αμοιβαία ανταλλαγή αξίας και δεδομένων, στην οποία η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο. Είναι η διαφορά μεταξύ του να παρέχουμε σε μία εγκυμονούσα ένα κουπόνι με έκπτωση στοχεύοντας στην πώληση και το να γνωρίζουμε σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης της είναι, προσφέροντάς της χρήσιμες συμβουλές και δείχνοντας ότι νοιαζόμαστε για αυτή ουσιαστικά. Με την πώληση να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, σε ένα μετέπειτα στάδιο της σχέσης, ως φυσιολογικό επακόλουθο.

Έτσι, το πρώτο χτίζει μία ευκαιριακή σχέση, ενώ το δεύτερο είναι ένα παράδειγμα του πώς να χρησιμοποιούμε τα δεδομένα με ενσυναίσθηση! Εάν λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο, είναι σίγουρο ότι ο καταναλωτής θα μας εμπιστευτεί και σε ένα επόμενο στάδιο θα αγοράσει τα προϊόντα μας και θα μας προτείνει και στους φίλους του.  

 

C. Data Enrichment

Ο εμπλουτισμός του κάθε lead είναι μια δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία. Συνδυάζει την κατανόηση της κουλτούρας και των ανθρώπινων συναισθημάτων με ποσοτικές και ποιοτικές τεχνικές.

Αντί λοιπόν απλώς να καταγράψουμε σε μια βάση δεδομένων κάποια βασικά στοιχεία των πελατών μας, φροντίζουμε να μάθουμε περισσότερα. Πώς σκέφτονται και συμπεριφέρονται, τί τους αρέσει, πώς αποφασίζουν που θα ξοδέψουν τα χρήματά τους, σε τί αντιδρούν, τί τους προβληματίζει, ποιες μπορεί να είναι οι αγωνίες τους και οι προσδοκίες τους.

Εάν, για παράδειγμα, ο πελάτης μας είναι ένας φοιτητής προσπαθούμε να μάθουμε όχι μόνο τι θέλει να αγοράσει από εμάς αλλά και τι πραγματικές ανάγκες έχει στην ζωή του, τί οδηγεί τις επιλογές του, τί τον απασχολεί. Να του δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για αυτόν ως άνθρωπο και όχι μόνο ως δυνητικό πελάτη.  Μόνο εάν καταφέρουμε να αποκτήσουμε μία ολιστική εικόνα του πελάτη μας θα μπορέσουμε να έχουμε εκείνα τα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, καθώς θα μπορούμε να τον βοηθήσουμε στις πραγματικές ανάγκες που έχει.

Όλα τα παραπάνω είναι μία συνεχής διαδικασία. Οι πελάτες αποκτούν νέες συνήθειες και ανάγκες, περνούν σε διαφορετικά στάδια στην ζωή τους, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Κάθε lead στην βάση μας είναι δυναμικό και θα πρέπει συνεχώς να το εμπλουτίζουμε. Ωστόσο, όταν πλέον θα έχουμε χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης η διαδικασία αυτή θα είναι όλο και πιο εύκολη αφού ο πελάτης δεν θα είναι διστακτικός να παρέχει πληροφορίες στην εταιρία που γνωρίζει ότι τον νοιάζεται και έχει να κερδίσει από αυτή.

Για να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε όλη αυτή την πληροφορία δεν αρκούν μόνο δεδομένα συναλλαγών ή διαγωνισμών και προωθητικών ενεργειών. Απαιτείται sophistication, συνδυασμός ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας, social media insights, 3rd και 1st party data καθώς και predictive analysis.

 

D. Data Activation

Eίναι πολλές οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι εταιρίες που έχουν τοποθετήσει στο κέντρο των marketing και sales αποφάσεών τους την λογική του data driven personalization, βλέπουν βελτίωση του marketing ROI κατά +15% (McKinsey, eConsultancy).

Κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό, εφόσον έχοντας πλέον πλούτο πληροφορίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε και το ανάλογο περιεχόμενo. Να συνδυάσουμε data signals με human insights και να σχεδιάσουμε εμπειρίες που είναι σχετικές, χρήσιμες, μοναδικές, προσωποποιημένες. Που προσδίδουν αξία στον παραλήπτη, τον συγκινούν, ενισχύοντας την σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε ξεκινήσει να δημιουργούμε.  

--  

Στην Ogilvy, πιστεύουμε στην δύναμη των data και θεωρούμε ότι πλέον η σύγχρονη Διαφήμιση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την αξιοποίηση των δεδομένων. Δεδομένα που συλλέγονται με ασφάλεια και χρησιμοποιούνται με τρόπο που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών. Δεδομένα που επιτρέπουν στις εταιρίες να σχεδιάζουν καλύτερες εμπειρίες, υπηρεσίες και προϊόντα πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών.

Εάν, λοιπόν, ακόμα δεν έχετε ξεκινήσει αυτή την συναρπαστική διαδικασία, δοκιμάστε να το πράξετε και να δημιουργήσετε και εσείς το δικό σας “secret weapon.” 

* Το παραπάνω κείμενο είναι εμπνευσμένο από τις παρακάτω πηγές:

The future of data (by Chris Celletti, Global Editor for Ogilvy)

How brands can respond to the new data normal (by Carla Hendra, Global CEO of Ogilvy Consulting)

AdAge - Why marketers need to use data with empathy to connect with people (by Yannis Kotziagkiaouridis, Global Chief Data & Analytics Officer at Edelman)  

--

Christos Latos

Deputy CEO, Ogilvy Greece