Feed

Feed

News

H Ogilvy δημιουργεί μία Smart καμπάνια για τον ΓΕΡΜΑΝΟ.

04/12/2023
Αθήνα, 4/12/23 - Τι κάνεις αν κλειδωθείς έξω από το σπίτι; Αν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις αφήσει...
Read More
Insights

Νέα καμπάνια της Ogilvy και της COSMOTE για τους επιχειρηματίες που δεν σταματάνε ποτέ.

04/12/2023
Αθήνα 4/12/23 - Υπάρχει κάτι κοινό μέσα σε όλους τους επιχειρηματίες, μία φωνή που τους παρακινεί...
Read More
News

Ogilvy & ZeniΘ: Μια ακόμα συνεργασία για full-funnel Performance Marketing καμπάνια

01/12/2023
Αθήνα, 5/12/23 - Η ZeniΘ σε συνεργασία με τις Social & Performance ομάδες της Ogilvy...
Read More
Insights

Έξι νέες σημαντικές τάσεις στο Influencer Marketing αποκαλύπτει το νέο report της Ogilvy

28/11/2023
Έξι νέες τάσεις που έρχονται το 2024 για να μετασχηματίσουν το Influencer Marketing παρουσιάζονται...
Read More
News

Lacta x Oreo: Το καλύτερο crossover θα το βρεις στη νέα καμπάνια της Ogilvy!

23/11/2023
Ή πώς το απόλυτο mix γεύσεων είναι σαν το φανταστικότερο crossover επεισόδιο που (δεν) έγινε ποτέ!...
Read More
News

Τη χριστουγεννιάτικη καμπάνια της Ogilvy για τα ΑΒ και τη βλέπεις και την ακούς.

22/11/2023
Αθήνα, 17/11/23 – Και ενώ περιμένουμε τις γιορτές, η Ogilvy, με τη νέα της καμπάνια για τα ΑΒ ,...
Read More
News

SuperFans League από την Ogilvy για την COSMOTE TV!

14/11/2023
Αθήνα, 14/11/23 - H Ogilvy δημιούργησε για την COSMOTE TV , αλλά και για όλους τους παθιασμένους...
Read More
News

AEGEAN & Ogilvy έχουν πάει… Dubai!

14/11/2023
Απευθείας από την Ogilvy η 360 ο επικοινωνία της AEGEAN για τον νέο της προορισμό, το Dubai. Αθήνα...
Read More
News

Σχολή πολεμικών τεχνών Ogilvy

09/11/2023
Αθήνα, 9/11/23 – Η Ogilvy διευρύνει τις υπηρεσίες της, προσφέροντας μαθήματα Καράτε, μέσα από τη...
Read More
News

Νέα καμπάνια για την Eurobank και τη Mastercard από την Ogilvy!

06/11/2023
Αθήνα, 6/11/23 – H νέα μας καμπάνια απευθύνεται σε αυτούς που έχουν τραγουδήσει με χτένα για...
Read More

CES 2022 Recap: Οι τεχνολογικές τάσεις που θα μας απασχολήσουν

Friday 14 January, 2022
by Nikolaos Tsakonas

Από το 1967 και για κάθε χρόνο, εδώ και 54 έτη, μικρότερες και μεγάλες επιχειρήσεις δίνουν ραντεβού στην μεγαλύτερη τεχνολογική γιορτή καινοτομίας στον κόσμο, την Consumer Electronics Show, στο Las Vegas Convention Center. Πολλοί χαρακτηρίζουν την CES ως το πιο tech influential event που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων που θέλουν να ενημερωθούν για τα νέα προϊόντα και τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των consumer electronics. Δεν είναι λίγοι οι φανατικοί της τεχνολογίας που ταξιδεύουν στον εκθεσιακό χώρο ή παρακολουθούν LIVE τις ανακοινώσεις των πιο πρωτότυπων προϊόντων και ευρεσιτεχνιών που μπορεί ακόμα να παράγονται και να μην βρίσκονται καν σε άμεση κυκλοφορία για το καταναλωτικό κοινό, δίνουν όμως τις τάσεις για το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς του εμπορίου. 

Η φετινή CES ήταν αναπόφευκτο να μην επηρεαστεί από την πανδημία και πολλές εταιρίες ακύρωσαν την δια ζώσης παρουσία τους στην έκθεση λόγω της έξαρσης της μετάλλαξης Omicron της COVID-19, ανάμεσά τους και η General Motors, η BMW, η Daimler, η Amazon, η Meta, η Waymo, η IBM, η Mitsubishi, η Mercedes-Benz, η HP, η Nikon, η Volvo, και η Google. Παρόλα αυτά, από τις 5 έως και τις 7 Ιανουαρίου, περισσότερες από 2.000 εταιρίες παρουσίασαν διαδικτυακά τα πιο καινοτόμα προϊόντα τους. Και τι δεν είδαμε; Συστήματα οικιακού αυτοματισμού, απολυμαντικές συσκευές για την πανδημία, αθλητικούς εξοπλισμούς επόμενης γενιάς και τεχνολογικές υπηρεσίες υγείας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρότυπα διαλειτουργικότητας, φορητά ρομπότ, νέα έξυπνα κινητά και gadgets, πρωτοποριακές οθόνες με διαδραστική εμπειρία θέασης, και φυσικά τα πιο φουτουριστικά μοντέλα αυτοκινήτων που έχει γίνει συνήθεια να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο τα φώτα της δημοσιότητας. 

Ας δούμε τις 5 κυριότερες τάσεις που αναδείχθηκαν με τα προϊόντα των εταιριών που εντυπωσίασαν τεχνολογικούς συντάκτες και virtual επισκέπτες.    

1. Matter Connectivity & Smart Home Lifestyle  

Ο τομέας των «έξυπνων σπιτιών» (Smart Home) αποτελεί μία από τις κυριότερες πραγματικότητες της τελευταίας 5ετίας, με ολοένα και περισσότερα συστήματα αυτοματοποίησης της οικιακής εσωτερικής και εξωτερικής καθημερινότητας (πόρτες, φωτισμός, κλιματισμός και θερμοστάτες, κλπ.). Μέσα από ανανεωμένες συσκευές και ένα προηγμένο επικοινωνιακό δίκτυο, πολλές εργασίες γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού και σε αυτό θα βοηθήσει πολύ το Matter, το αναδυόμενο πρότυπο οικιακής διαλειτουργικότητας που επιτρέπει την επικοινωνία διαφορετικών οικοσυστημάτων (πχ., προϊόντα της Google μέσω Siri ή Apple Homekit μέσω Alexa). Στην CES 2022, το εν λόγω λογισμικό συζητήθηκε ιδιαίτερα και ήδη τα Apple Homekit, Google Home, Samsung SmartThings και Amazon αγόρασαν το έξυπνο οικιακό κέντρο για να κάνουν την ζωή των καταναλωτών τους περισσότερο εύκολη. Η Samsung ανακοίνωσε παράλληλα ότι το λογισμικό SmartThings Hub θα προσφέρει συνδεσιμότητα και έλεγχο σε επιλεγμένα μοντέλα Samsung smart TVs, Smart Monitors και ψυγεία Family Hub, για να μπορούν οι καταναλωτές να δημιουργήσουν το συνδεδεμένο σπίτι των ονείρων τους.   

2. Metaverse, NFTs & VR Gaming  

Ο κόσμος του «Μετασύμπαντος» κυριαρχεί και προσελκύει το ενδιαφέρον καταναλωτών και brands που γοητεύονται και επιχειρούν να εξερευνήσουν. Ο Steve Koenig, αντιπρόεδρος της Ένωσης Τεχνολογίας Καταναλωτών (CTA), δήλωσε ότι «αρχίζουμε να μιλάμε για το metaverse, με τον ίδιο τρόπο που κάποτε μιλούσαμε για το διαδίκτυο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε ήταν αδύνατο να φανταστούμε τα πράγματα που θα κάναμε στο διαδίκτυο. Νομίζω πως σήμερα το ίδιο ισχύει και με το Metaverse.» Εταιρίες που συμμετείχαν αποκάλυψαν μία ποικιλία από virtual reality (VR) και augmented reality (AR) headsets, όπως η HTC και η Panasonic, ενώ smart γυαλιά από τη Vuzix και την TLC θα κυκλοφορήσουν μέσα στο έτος, σε μία αγορά που προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 67.9% μέχρι το 2025. Στον χώρο του Metaverse επίσης μπαίνει και η P&G μέσω της BeautySphere, μίας πλατφόρμας με εικονικά panels γύρω από θέματα ομορφιάς, προϊοντικά displays, και immersive εμπειρίες experiences, όπως αυτή στους βασιλικούς βοτανικούς κήπους Kew, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα φυσικά συστατικά και να κερδίζουν ένα πραγματικό δέντρο που θα φυτεύεται στο Μεξικό. Η Shiftall από την Ιαπωνία έδειξε τη συσκευή PebbleFeel που δένεται στην πλάτη και επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί τη θερμοκρασία του virtual κόσμου που περιηγείται. Η Samsung, τέλος, ανακοίνωσε τα εγκαίνια του νέου εμβληματικού καταστήματός της στην Decentraland (MANA), με την ονομασία "Samsung 837X", όπου οι θαυμαστές της μάρκας θα ολοκληρώνουν αποστολές στα "Connected Theatre" και "Sustainable Forest", με στόχο να κερδίσουν σήματα 837X σε μορφή NFTs. Η ίδια εταιρία θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες να αναζητούν και εμφανίζουν τα NFTs τους στις μεγάλες οθόνες τους.    

3. Mobility & Connected EV  

Όσο έκθεση τεχνολογίας η CES, άλλο τόσο και έκθεση αυτοκινήτου και το φετινό ραντεβού έφερε high-tech ιδέες και σύγχρονα μοντέλα στην κυρίαρχη πλέον ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία. Το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό pickup Silverado της General Motors με εμβέλεια τα 650 χλμ., το F-150 Lightning της Ford με ήδη 200.000 προπαραγγελίες, το Cybertruck της κορυφαίας Tesla, το αυτόνομο τρακτέρ μάρκας John Deere που οργώνει και θερίζει μέσω smartphone, το Vision EQXX της Mercedes με αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων και το Vision-S 02 SUV που έρχεται από τη Sony που μπαίνει κι αυτή στον χώρο του EV με την σειρά της, συνθέτουν την ισχυρή λίστα των εντυπώσεων. Σημαντική όμως ήταν και η έμφαση που δόθηκε στις τεχνολογίες της εσωτερικής εμπειρίας στην οδήγηση με την BMW και την Amazon να συνεργάζονται για ένα 31-inch monitor με Fire TV, την Volvo να ανακοινώνει Google Assistant λειτουργικότητα και την Motorola να παρουσιάζει σε συνεργασία με την Google έναν wireless αντάπτορα για Android Auto™. Η Renault εξύμνησε τις αρετές ενός λογισμικού που βασίζεται στο cloud, ανακοινώνοντας την R&D συνεργασία της με την αμερικανική Qualcomm που, μπορεί να την γνωρίσαμε από smartphone chips, αλλά τώρα κάνει πάταγο στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας τροφοδοτώντας όλο και πιο περίπλοκες οθόνες ταμπλό και άλλες τεχνολογίες αυτοκινήτου. Τέλος, η Τoyota Boshoku δίνοντας έμφαση στο mobility, παρουσίασε in-cabin seating λύσεις στα ΜΧ221, ΜΟΟΧ και ΜΧ191, αναδεικνύοντας τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα και την αυτόνομη οδήγηση του μέλλοντος.  

4. Healthcare Tech  

Η πανδημία από την μία και η στροφή όλo και περισσότερο ανθρώπων σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ευεξίας, δεν θα μπορούσαν να μην απασχολήσουν την CES 2022. Η Abbott παρουσίασε μία νέα “bio-wearable” σειρά, ειδικά σχεδιασμένη για να ανιχνεύει σημαντικές τιμές στο σώμα και να δίνει στον χρήστη μεγαλύτερο έλεγχο στην συμπεριφορά του. Η L'Oréal, μετά από 7 χρόνια έρευνας, παρουσίασε στην δημοσιότητα το Colorsonic, μία συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι και αναμειγνύει το χρώμα στην τρίχα επιτυγχάνοντας ομοιόμορφη εφαρμογή μέσα σε 5 λεπτά. Η Merck ανακοίνωσε επένδυση €3 δις. για προγράμματα καινοτομίας του Electronics business της μέχρι το 2025, ενώ στο booth της παρουσιάστηκε η εμπειρία της eyrise® Dynamic Liquid Crystal Glazing, όπου μέσω έξυπνων υαλοπινάκων ενθαρρύνεται η αίσθηση ευεξίας με το κλείσιμο απλώς του ματιού και μεγιστοποιούνται παράλληλα τα πλήρη οφέλη του φυσικού φωτός. Οι ατέλειωτες ώρες στα video-calls τα περασμένα δύο έτη αύξησαν την προσοχή όλων προς το δέρμα τους και εταιρίες έδειξαν λύσεις μέτρησης της ελαστικότητας και ενυδάτωσης μέσω AI αλγορίθμων. Μία συσκευή, η VivaWarm, λειτουργεί πλέον ως ανιχνευτής της COVID-19 μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα και προσφέρει ανακούφιση σε όσους ανησυχούν. Η εταιρεία Sengled με έδρα την Σαγκάη λάνσαρε λαμπτήρες με τεχνολογία βιομετρικών μετρήσεων που μπορούν να ελέγχουν ασθενείς πεσμένους στο πάτωμα χάρη σε έναν συνδυασμό τεχνολογίας ραντάρ και τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά είδαμε και ρομπότ που παρακολουθούν ασθενείς και ηλικιωμένους που χρήζουν παρακολούθησης αν είναι καλά, στέλνοντας ειδοποιήσεις στους κατόχους.

5. Sustainable Manufacturing

Είναι ξεκάθαρο ότι οι καταναλωτές απαιτούν πλέον βιώσιμα προϊόντα και οι ανησυχίες τους για το περιβάλλον θα καθορίσουν τις αγοραστικές αποφάσεις του μέλλοντος. Η κλιματική κρίση καλεί μεγάλες επιχειρήσεις να δράσουν, όχι μόνο αλλάζοντας πρακτικές, αλλά και λανσάροντας προϊόντα λιγότερο έως καθόλου επιβαρυντικά για τον πλανήτη, μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα του ανθρώπου στη γη. Στην πρόσφατη CES, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών άγγιξαν την τάση μέσω διαφόρων προτάσεων. Είδαμε διάφορα laptops με βιώσιμα υλικά στην κατασκευή τους, με υπογραφή της Microsoft (Windows 11), της Lenovo (ThinkPad Z) και της Acer (Aspire Vero). Παρακολουθήσαμε την Samsung να παρουσιάζει το Eco, ένα νέο remote control που αποφεύγει τις μπαταρίες και φορτίζει με την ενέργεια σήματος Wi-Fi. Η Nanotech Energy αναδείχθηκε νικήτρια με το CES 2022 Innovation Award στην κατηγορία Sustainability, Eco-Design & Smart Energy Category για τις μη-εύφλεκτες μπαταρίες της νέας τεχνολογίας Graphene-Organolyte™. Εταιρίες φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (Blink, Ε-lift, JuiceBar, Wallbox, Meredot) παρουσίασαν mobility προϊόντα και υπηρεσίες επαναφόρτισης. Το Tide δημιούργησε ένα πλήρως αποικοδομήσιμο απορρυπαντικό για διαστημικές πτήσεις που κέρδισε βραβείο στην έκθεση. Αυτό δεν είναι άλλωστε το μόνο προϊόν που παρουσιάστηκε από την P&G, η οποία μοιράστηκε περισσότερες πρωτοβουλίες και άλλα προϊόντα από ανακυκλώσιμα υλικά (επαναγεμιζόμενα μπουκάλια αλουμινίου για σαμπουάν και ανακυκλώσιμες θήκες με λιγότερο πλαστικό).