Ζούμε σε μια εποχή όπου η προσοχή μας είναι κατακερματισμένη. Τα μηνύματα στα οποία εκτιθέμεθα καθημερινά είναι χιλιάδες, καθιστώντας δύσκολο για κάποιο brand να κερδίσει την προσοχή μας. Επιπρόσθετα, τα κανάλια επικοινωνίας αυξάνονται – ειδικά οι online πλατφόρμες – και έτσι το περιεχόμενο που πρέπει να δημιουργηθεί καθώς και ο τρόπος προκειμένου να φτάσει στο κοινό στόχο να απαιτεί ιδιαίτερο sophistication.
Ωστόσο, το πρόβλημα που μας δημιουργεί η τεχνολογία, με τα τόσα πολλά κανάλια και πλατφόρμες, στο να κερδίσουμε την προσοχή του κοινού είναι αυτή η ίδια που μας δίνει και την λύση. Μας δίνει την δυνατότητα μέσα από τα δεδομένα και insights των χρηστών να μπορούμε να τους στοχεύσουμε αποτελεσματικά και με περιεχόμενο σχετικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και ενδιαφέροντά τους. Και όμως αυτή την δυνατότητα δεν την εκμεταλλευόμαστε και τείνουμε να υιοθετούμε τον εύκολο και αστόχευτο τρόπο του να σχεδιάζουμε τηλεοπτικές διαφημίσεις και περιεχόμενο που απλά το προωθούμε στο κοινό με γενικευμένες μιντιακές παραδοχές.
Το άγιο δισκοπότηρο της επικοινωνίας λοιπόν υπάρχει και ενέχει 3 βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να σχεδιάζουμε αποτελεσματικές και ιδιαίτερα αποδοτικές ενέργειες.
Το πρώτο είναι το βήμα του Attention. Δηλαδή το να σκεφτούμε και να υλοποιήσουμε μια λαμπρή ιδέα η οποία ακουμπά στην κουλτούρα του κοινού μας, δημιουργεί φήμη, έχει impact και άρα διαθέτει τις προϋποθέσεις να περάσει τα επιθυμητά μηνύματα και να αγγίξει τον κόσμο.
Το δεύτερο βήμα είναι αυτό του Affinity. Πώς δηλαδή θα δημιουργήσουμε affinity@scale συνδυάζοντας την δημιουργικότητα και την τεχνολογία ώστε να κλιμακώσουμε ιδέες που κερδίζουν την προσοχή των ανθρώπων σε ένα εξατομικευμένο πλαίσιο. Σε αυτό το βήμα απαιτείται το πάντρεμα data signals με human insights τα οποία μας επιδεικνύουν το affinity των χρηστών με τα brands. Είναι μία πολύπλοκη διαδικασία η οποία χρειάζεται να σχεδιαστεί από μια ομάδα που να διαθέτει media, data και tech expertise συνδυαστικά πάντα με την δημιουργικότητα.
Το τρίτο βήμα είναι το Action. Πώς λοιπόν θα εντάξουμε στην παραπάνω εξίσωση και τα 1st party data του εκάστοτε brand έτσι ώστε να δημιουργήσουμε παραλλαγές της ιδέας μας ακόμα πιο σχετικές με το κοινό μας … με την βοήθεια της τεχνολογίας ακόμα και σε one-to-one επίπεδο.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι η συλλογή, ο εμπλουτισμός και η ενεργοποίηση των 1st party data δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να μπορούμε να κατανοούμε την συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις των πελατών μας και έτσι να σχεδιάζουμε επιτυχημένες επικοινωνίες.
Και εάν όλα τα παραπάνω δεν είναι ξεκάθαρα, το παρακάτω slide ελπίζω να βοηθάει.